Pat neliela saldinātāja neotāma daudzuma lietošana var izraisīt kairinātu zarnu sindromu, insulīna rezistenci un pat sepsi, kas Lielbritānijā katru gadu nogalina aptuveni 40 000 cilvēku.
Rezultāti atklāja, ka dažiem jaunās paaudzes saldinātājiem, kas pārtikas produktiem piešķir ārkārtīgi saldu garšu, var būt “toksiska ietekme” uz veselību, sacīja pētnieki.
Dr. Havovi Chichger, pētījuma vecākais autors, teica, ka, lai gan saldinātāji var būt veselīgāka alternatīva cukuram, daži var kaitēt patērētājiem.
Neotama tika izveidota 2002. gadā. kā aspartāma aizstājēju, saldinātāju, kas ir radījis bažas un pēdējos gados ir plaši izmantots Apvienotajā Karalistē pārdotajos dzērienos un pārtikas produktos. Produktu etiķešu sastāvdaļu sarakstā to bieži dēvē par E961.
Anglia Ruskin Universitātes asociētais profesors Chichger un pētījuma līdzautors Dr. Aparna Šils no Džahangirnagara universitātes Bangladešā sacīja, ka neotāms apdraud veselību, jo var sabojāt zarnas, izraisot “labo baktēriju” slimības. un iekļūst zarnu sieniņās. Tas var izraisīt slimības, jo epitēlija barjera, kas ir daļa no zarnu sienas, var nojaukt.
Viņi publicēja savus atklājumus, kas, viņuprāt, ir pirmie, kas parāda, ka neotāmam var būt tik kaitīga ietekme uz veselām zarnu baktērijām, medicīnas žurnālā Frontiers in Nutrition.
Iepriekšējie pētījumi, tostarp Chichger’s, ir atklājuši, ka arī citiem izplatītiem saldinātājiem, piemēram, saharīnam, sukralozei un aspartāmam, var būt šāda kaitīga ietekme.
Čičgers sacīja: “Tagad pieaug izpratne par saldinātāju, piemēram, saharīna, sukralozes un aspartāma, ietekmi uz veselību, un mūsu iepriekšējais darbs parāda problēmas, ko tie var izraisīt zarnu sieniņām, un bojājumus “labajām baktērijām”, kas veidojas. mūsu zarnās.
“Tas var izraisīt vairākas iespējamās veselības problēmas, tostarp caureju, zarnu iekaisumu un pat infekcijas, piemēram, septicēmiju, ja baktērijas nonāk asinsritē.” Tāpēc ir svarīgi izpētīt nesen ieviestos saldinātājus, un mūsu jaunie pētījumi liecina, ka neotāms izraisa līdzīgas problēmas, tostarp zarnu baktērijas.
Līdzautori teica, ka ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai izpētītu “dažu nesen izstrādāto mākslīgo saldinātāju toksisko ietekmi”, ņemot vērā to plašo izmantošanu. Daži no jaunākajiem izmantotajiem saldinātājiem rada saldu garšu, kas ir 1000 reižu saldāka par cukuru.
Chichger norādīja, ka pat neliels daudzums neotāma var būt kaitīgs. “Pat tad, kad pētījām ļoti zemas neotāma koncentrācijas, kas ir 10 reizes zemākas par pieļaujamo dienas devu, mēs novērojām zarnu barjeras sabrukumu un baktēriju pāreju uz kaitīgāku uzvedību, tostarp palielinātu veselīgu zarnu šūnu invāziju, izraisot šūnu nāvi. . . Tas var būt saistīts ar tādām problēmām kā kairinātu zarnu slimība un sepsi,” viņa teica.
Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde 2010 nolēma, ka neotāms ir “drošs lietošanai”. Kopš tā laika tas ir apstiprināts lietošanai vairāk nekā 35 valstīs. Tomēr Efsa tagad pārskata neotāma drošību, jo Chichger teica, ka ir maz uz pierādījumiem balstītu riska novērtējumu, kas varētu novest pie dažu saldinātāju atkārtotas novērtēšanas.