Vai olīvas jums ir piemērotas?

Vai olīvas jums ir piemērotas?

Iespējams, ka esat olīvu cienītājs to garšas dēļ, taču vai esat kādreiz domājis, vai olīvas jums ir piemērotas? Olīvas ir garšīgs auglis, ko izmanto Vidusjūras reģiona ēdienos, piemēram, salātos. Olīvās dabiski ir daudz nātrija un maz ogļhidrātu, jo tās tiek pagatavotas pirms ēšanas. Sagatavošana ietver mērcēšanu sāls un ūdens maisījumā.

Olīvu uzturvielu sastāvs

“Vai olīvas ir veselīgas?” Meklējot atbildes uz šo jautājumu, jums jāņem vērā tajā esošās vitāli svarīgās uzturvielas:

  • E vitamīns.
  • A vitamīns.
  • Mononepiesātinātie tauki.
  • Diētiskās šķiedras.
  • Dzelzs.
  • Polifenoli.

Dažādas olīvu šķirnes

Olīvas ir daudzu veidu un formu, tostarp:

  • Zaļās olīvas.
  • Melnās olīvas.
  • Kalamata olīvas.

Zaļās olīvas

Zaļās olīvas tiek novāktas, pirms tās ir pilnībā nogatavojušās. Lai uzlabotu zaļo olīvu garšu, pirms pasniegšanas tās iemērc sārmainā šķīdumā, lai mazinātu rūgto garšu. Tie satur mononepiesātinātos taukus un polifenolus, kas novērš holesterīna oksidēšanos. Tādējādi zaļās olīvas efektīvi novērš sirds un asinsvadu slimības. Tomēr jāņem vērā, ka zaļajās olīvās ir daudz nātrija, kaloriju, tauku un vitamīnu, salīdzinot ar melnajām olīvām. Ja vērojat savu nātrija uzņemšanu, jums vajadzētu skatīties zaļo olīvu daudzumu, ko ēdat.

Melnās olīvas

Noplūktās melnās olīvas ir nogatavojušās, tāpēc tās ir bagātas ar antioksidantiem. Tie ir labs dzelzs avots, kas piegādā ķermenim skābekli. Melnās olīvas ir bagātas ar polinepiesātinātajiem taukiem, kas samazina risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu. Melnās olīvas arī kavē vēža šūnu augšanu, un tās var izmantot artrīta un pat astmas ārstēšanai.

Kalamata olīvas

Kalamata olīvas ir dažādas melnās olīvas, kas aug tikai Grieķijā, tumši violetas un mandeļu formas. Šīs olīvas pievieno tādiem ēdieniem kā salāti, makaroni, zivis un picas. Kad uzdodat sev jautājumu: “Vai kalamata olīvas jums ir piemērotas?” atbilde ir jā, jo tie ir bagāti ar antioksidantiem un tiem ir daudz ieguvumu veselībai. Kalamata olīvas samazina sirds slimību risku, jo tās satur hidroksitirozolu, kas samazina ZBL (sliktā) holesterīna līmeni jūsu organismā. Tas arī samazina kognitīvo traucējumu, piemēram, Alcheimera slimības, risku.

Olīvu ieguvumi veselībai

Daudzi olīvu ieguvumi veselībai ietver:

  • Pretiekaisuma līdzeklis – olīvas nodrošina organismam piekļuvi polifenoliem, piemēram, oleuropeīnam, kam piemīt pretiekaisuma īpašības, kas pasargā jūs no slimībām un var dziedēt jūsu ķermeni.
  • Antioksidanti – polifenolam piemīt antioksidanta īpašības, kas samazina oksidatīvo stresu smadzenēs un uzlabo atmiņu. Tātad jums nebūs risks saslimt ar slimībām, kas maina jūsu atmiņu, tostarp Alcheimera slimību vai demenci.
  • Atbalsti savu sirds veselību – olīvās esošie mononepiesātinātie tauki paaugstina labā holesterīna līmeni organismā un samazina artēriju sacietēšanas risku. Turklāt tauki satur oleīnskābi, kas pazemina asinsspiedienu.
  • Atbalstiet ādas un acu veselību – olīvās esošais A vitamīns aizsargā radzeni un jūs no tādām acu problēmām kā katarakta, glaukoma un makulas deģenerācija, kā arī var novērst grumbu parādīšanos uz ādas. Tas satur arī E vitamīnu, kura antioksidanti atbalsta acu un ādas veselību.
  • Palīdz zaudēt svaru – Mononepiesātinātie tauki palīdz samazināt apetīti un stimulē sāta hormonus, lai palīdzētu kontrolēt uzņemto kaloriju daudzumu.
  • Sniedziet smadzenēm stimulu, jo veselīgie tauki var uzlabot jūsu koncentrēšanos un koncentrēšanos.
  • Stiprināt kaulus – Pētījumos atklāts, ka tiem, kuri ēda Vidusjūras diētu, kas pildīta ar olīvām, bija augstāks osteoblastu — šūnu, kas veido kaulus jūsu organismā, līmenis.
  • Uzlabo asinsriti – olīvas satur E vitamīnu, kas novērš asins recekļu veidošanos un veicina augstāku dzelzs līmeni, kas veicina labu asinsriti jūsu organismā.
  • Olīvas satur oleokantālu, kas var samazināt vēža risku.
  • Olīvas palielina šķiedrvielu daudzumu uzturā, kas palīdz uzturēt labu gremošanu un sāta sajūtu.

Olīvām ir daudz ieguvumu veselībai, un tās ir garšīgs papildinājums Vidusjūras diētai. Melnās, zaļās un Kalamata olīvas var barot jūsu garšas kārpiņas, vienlaikus veicinot veselību un labsajūtu.

Parašykite komentarą

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *