Vēlu vakara filmu jautrība gultā paceļ to uz nākamo līmeni, ja to pavada ar grēcīgu šokolādes kūku! vai ne? Protams, vainas apziņa par uzkāpšanu uz svariem piemeklē nākamajā rītā. Ja jūs bieži ciešat no šīs kaitinošās tieksmes pēc cukura un meklējat veselīgu veidu, kā sevi apmierināt, mēs jums palīdzēsim! Viens no labākajiem veidiem, kā atbrīvoties no tieksmes pēc cukura, ir ēst skābu!
Kas ir kāre pēc cukura un kāpēc tā rodas?
Neskatoties uz to, ka ēdat sātīgi vai izmantojat neierobežotas uzmanības novēršanas metodes, vēlme sniegties pēc šokolādes tāfelītes var būt kaitinoša! Garima Goyal, uztura speciāliste, saka: “Cilvēkiem ar šādām tieksmēm ir grūti kontrolēt savu pārtiku neatkarīgi no tā, cik sātīgi viņi ir! Cukura alkas noved pie pārēšanās un pārmērīgas ēšanas, kas palielina kopējo kaloriju patēriņu. Tas mums parāda, kāpēc mums ir tādas vēlmes.
- Zems glikozes līmenis asinīs: Viens izplatīts mehānisms, kas saistīts ar tieksmi pēc cukura, ir ķermeņa cukura līmeņa asinīs nelīdzsvarotība. Zems cukura līmenis asinīs dod signālu smadzenēm ēst kaut ko saldu, lai kompensētu šo kritumu.
- Emocijas saite: Kad jūs ēdat kaut ko saldu, organisms atbrīvo labas pašsajūtas neirotransmiterus, ko sauc par serotonīnu un endorfīnu, kas abi ir pazīstami kā “labas pašsajūtas” ķīmiskās vielas. Tātad saldais ēdiens palīdz cilvēkam justies labi un palīdz mazināt depresiju un trauksmi. Saldie ēdieni ir dabiska depresijas ārstēšanas metode.
- Magnija deficīts: Dažreiz tieksme pēc cukura norāda uz dziļāku uztura problēmu, un tas ir magnija deficīts. Bez magnija organisms nevar pareizi izmantot pārtiku, lai nodrošinātu ķermeņa šūnu enerģiju, kas var izraisīt kāri pēc cukura.
- Nemiers: Ja jūs nesaņemat pietiekami daudz miega, tas arī izraisa jūsu ķermeņa kāri pēc cukura. Tas notiek tāpēc, ka tad, kad neesat labi atpūties, ķermenis vēlas mierinošu pārtiku, lai atvieglotu smadzenes, un saldu ēdienu ēšana palīdz to izdarīt.
- Zarnu veselība: Ikviens, kam ir zarnu problēmas, piemēram, iekaisīga zarnu slimība, alkst pēc saldiem ēdieniem, jo patogēnajām baktērijām zarnās ir nepieciešams cukurs, lai tās augtu, izdzīvotu un vairoties.
- Dehidratācija: Nepietiekams ūdens daudzums var izraisīt ķermeņa kāri pēc cukura. Tātad, iemalkojot glāzi ūdens, var arī samazināt tieksmi pēc cukura.
Kā skābu ēdienu ēšana palīdz ierobežot tieksmi pēc cukura?
Šajos augļos esošās skābes palēnina gremošanu, novērš cukura līmeņa paaugstināšanos un pazemināšanos asinīs un uzlabo barības vielu uzsūkšanos. Skābu ēdienu lietošana aktivizē mūsu garšas kārpiņas unikālā veidā, sniedzot mums svaigu un intensīvu sajūtu.
- Garšu līdzsvarošana: Mūsu garšas kārpiņas bieži tiecas pēc līdzsvara, un, ēdot skābu pārtiku, tas var neitralizēt pārsvarā saldo garšu, pie kuras mūsu aukslējas ir pieradušas. Kontrasts starp saldo un skābo var padarīt saldos ēdienus mazāk pievilcīgus.
- Piesātinājums: Skābie ēdieni var likt jums justies paēdušam un apmierinātam. Kad jūs ēdat kaut ko skābu, jūsu smadzenēm tiek nosūtīti signāli, ka esat patērējis kaut ko svarīgu, kas var samazināt jūsu vēlmi ēst vairāk, īpaši saldos gardumus.
- Mazāks cukura patēriņš: Skābu pārtikas produktu pievienošana diētai var palīdzēt samazināt kopējo cukura patēriņu. Izvēloties skābas uzkodas vai pievienojot ēdienreizēm skābus elementus, iespējams, mazāk tieksme meklēt saldas alternatīvas.
- Dabīgie cukuri: Daži skābi pārtikas produkti satur dabiskos cukurus, piemēram, augļi. Šie dabīgie cukuri ir mazāk apstrādāti un ir veselīgāka alternatīva rafinētajam cukuram, kas atrodams daudzās saldajās uzkodās.
Skābi pārtikas produkti, lai cīnītos ar tieksmi pēc cukura
Šeit ir 5 skābo ēdienu iespējas, ko izmēģināt nākamreiz, kad vēlēsities kaut ko saldu!
1. Raudzēta pārtika
Skābēti kāposti, kimchi un jogurts ir lieliski pārtikas produkti, lai ierobežotu tieksmi pēc cukura. Vēl viens šādu pārtikas produktu ieguvums ir tas, ka tie ir probiotiku avots, kas palīdz cīnīties un iznīcināt patogēnās baktērijas, kas plaukst ar cukuru.
2. Citronu ūdens
Kāri pēc cukura labi līdzsvaro glāze skāba citronūdens. Turklāt ūdens palīdzēs mitrināt ķermeni un līdzsvarot tieksmi pēc saldiem ēdieniem.
3. Persiks
Šis skābais un saldais auglis ir lielisks A un C vitamīna avots. Tas ir ļoti noderīgi, lai ierobežotu tieksmi pēc cukura.
4. Ananāss
Papildus skābajai garšai šis tropiskais auglis ir arī garšīgs un bagāts ar C vitamīnu. Ananāsi ir bagāti ar bromelīnu, fermentu, kas var palīdzēt ar iekaisumu un gremošanu.
5. Jogurts
Šis piena produkts ir bagāts ar probiotikām, kalciju un olbaltumvielām. Jogurtam varat pievienot medu un augļus, lai uzlabotu tā garšu.